Mój drugi przepis na ciasteczka owsiane. Wersja bardziej FIT 🙂
Składniki (na ok. 20 ciasteczek):
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 g otrębów żytnich
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 50 g brązowego cukru
- 50 g masła
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g migdałów lub orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
- szczypta soli
Masło roztapiamy i studzimy. Migdały i czekoladę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i lepimy z niego w dłoniach małe płaskie ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez ok 15 min.