Składniki (na ok. 6 dużych bułeczek hamburgerowych):
- 1 łyżeczka (5 g) suchych drożdży instant lub 10 g drożdży świeżych
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko
- oliwa do smarowania
- jajko do posmarowania bułeczek
Drożdże mieszamy ze szklanką ciepłego mleka i cukrem i odstawiamy na 10 min. w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy do miski z solą. Dodajemy olej i jajko. Wlewamy wyrośnięte drożdże z mlekiem. Ciasto mieszamy i następnie wyrabiamy przez ok. 5 min. aż stanie się gładkie i plastyczne. Następnie formujemy z ciasta kulę, wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki – minimalnie na noc, maksymalnie na 4 dni.
W dniu pieczenia bułeczek wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy je na małe części (ok. 90 g), a każdą część wyrabiamy w rękach przez ok. 1 minutę. Następnie formujemy z każdej części kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą kulkę smarujemy z wierzchu oliwą. Pomiędzy bułeczkami robimy duże odstępy, gdyż sporo jeszcze podrosną. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2,5 godz. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 205ºC i pieczemy ok. 15 min. na złoty kolor.
Przepis znaleziony u Asi.
Przepis znaleziony u Asi.