Calzone


Składniki na ciasto (2 porcje):

  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
Dodatki (mogą być inne, takie jak lubimy):
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 100 g szynki
  • 1/2 papryki
  • 300 g sera żółtego
  • oregano
 
Drożdże i cukier dodajemy do ciepłego mleka i odstawiamy na 10 min aż drożdże się spienią. Następnie rozczyn wlewamy do miski z mąką, dodajemy oliwę i sól, mieszamy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i miękkie, formujemy z niego kulę, którą umieszczamy w misce przykrytej ścierką na 1,5 godziny. 
 
Przygotowujemy sos: przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
 
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki. Podsmażamy je na łyżce masła aż zmiękną. 
Szynkę i paprykę drobno kroimy. Ser ścieramy na grubej tarce.
 
Po 1,5 godziny ciasto jeszcze raz wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła (na średnicę ok. 20 cm). 
Rozsmarowujemy na nich sos i na jednej połowie każdego ciasta układamy dodatki, które posypujemy serem i oregano, zostawiając 1 cm wolnego brzegu. 
Brzegi smarujemy wodą, ciasto składamy w pół i sklejamy dobrze brzegi tak aby powstał nam placek w kształcie pieroga.
Tak przygotowane ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy je w temperaturze 200ºC przez ok. 25 minut. Podajemy gorące z ulubionym sosem, np. czosnkowym.

 

4 thoughts on “Calzone

  1. calzone kojarzy mi się z restauracją u greka w augustowie [byli w rewolucjach kuchenych w ostatnim sezonie]. tak się nim najadłam, że później nie byłam glodna przez tydzień. :)) myślę, że podaną porcją można nakarmić na luzie i 3 osoby… :):)

Dodaj komentarz