Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy 🙂
U mnie pizza mało kaloryczna: pyszne chrupiące, cienkie ciasto, świeże pomidory, delikatny smak brokułów i wyrazisty smak sera feta w aromatycznych ziołach. A to wszystko na naszym ulubionym sosie: pomidorowym lub śmietanowym.
Składniki (na 2 pizze o średnicy 30 cm):
- 250 g mąki
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody (lub odrobinę mniej)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
- 3 łyżki domowego przecieru pomidorowego (lub 2 łyżki koncentratu + 1 łyżka wody)
- 1 łyżka ketchupu
- oregano
LUB
Sos śmietanowy:
- 4 łyżki gęstej śmietany (najlepiej 30%)
Dodatki:
- 150 g sera feta
- 1 pomidor
- kilka małych różyczek brokuła (świeżego lub mrożonego)
- 200 g sera żółtego drobno startego
Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i odstawiamy na kilka minut aż się spienią. Następnie wlewamy je do miski z mąką, dodajemy sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
Dwie blaszki o średnicy 30 cm smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy bardzo cienko na kształt koła i wykładamy na blaszkę.
Przygotowujemy sos pomidorowy mieszając składniki i smarujemy nim ciasto. Zamiast sosu pomidorowego możemy użyć gęstej śmietany, najlepiej 30%, będziemy mieli wtedy delikatny, kremowy sos śmietanowy (tak się robi w jednej z najbardziej znanych sieci polskich pizzerii).
Na rozsmarowany sos wysypujemy ser żółty. Na nim układamy pokrojone w cienkie plasterki pomidory, brokuły (jeśli mamy mrożone to nie musimy ich odmrażać) i kostki sera feta posypane ziołami prowansalskimi.
Pizzę pieczemy w temperaturze 250ºC przez ok. 9-10 min.
baaaardzo apetyczna pizza !