Pizza na puszystym cieście


1 pizza na blaszkę o średnicy 30 cm.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
Dodatki: (oczywiście każdy dodaje takie składniki jakie najbardziej lubi :))
  • 4 duże pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki (świeżej lub marynowanej)
  • kilka plastrów salami
  • 200 g żółtego sera
  • 1 kulka mozzarelli
  • oregano
Wodę podgrzewamy (ma być bardzo ciepła ale nie gorąca). Wsypujemy do niej cukier i pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 minut aby drożdże mogły „wystartować”. 
Mąkę wsypujemy do dużej miski i robimy w niej wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy spienione już drożdże, oliwę i sól. Wszystko mieszamy aż składniki się połączą i wyrabiamy przez ok. 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i wykładamy na naszą blaszkę do pieczenia i odstawiamy jeszcze na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i składniki na pizze: 
Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Pieczarki kroimy w bardzo cienkie plasterki (możemy użyć do tego ostrego tarka), cebulę w krążki, paprykę w cienkie paski, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach a mozzarelle kroimy w plasterki.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (w moim przypadku do 250ºC) a blaszkę smarujemy olejem.
Przygotowany sos rozsmarowujemy na wyrośniętym cieście. Po kolei wykładamy na nie przygotowane składniki (pieczarki-cebulę-paprykę-ser żółty-salami-mozzarellę) i na koniec wszystko posypujemy oregano.  
Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 12-14 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione (ja po 10 minutach zmieniłam grzanie w piekarnika z góra-dół na dół widząc, że ser na wierzchu pizzy za szybko się przypala).

 

 
 
 
 

2 thoughts on “Pizza na puszystym cieście

Dodaj komentarz