1 pizza na blaszkę o średnicy 30 cm.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
Dodatki: (oczywiście każdy dodaje takie składniki jakie najbardziej lubi :))
- 4 duże pieczarki
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki (świeżej lub marynowanej)
- kilka plastrów salami
- 200 g żółtego sera
- 1 kulka mozzarelli
- oregano
Wodę podgrzewamy (ma być bardzo ciepła ale nie gorąca). Wsypujemy do niej cukier i pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 minut aby drożdże mogły „wystartować”.
Mąkę wsypujemy do dużej miski i robimy w niej wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy spienione już drożdże, oliwę i sól. Wszystko mieszamy aż składniki się połączą i wyrabiamy przez ok. 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i wykładamy na naszą blaszkę do pieczenia i odstawiamy jeszcze na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i składniki na pizze:
Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Pieczarki kroimy w bardzo cienkie plasterki (możemy użyć do tego ostrego tarka), cebulę w krążki, paprykę w cienkie paski, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach a mozzarelle kroimy w plasterki.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (w moim przypadku do 250ºC) a blaszkę smarujemy olejem.
Przygotowany sos rozsmarowujemy na wyrośniętym cieście. Po kolei wykładamy na nie przygotowane składniki (pieczarki-cebulę-paprykę-ser żółty-salami-mozzarellę) i na koniec wszystko posypujemy oregano.
Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 12-14 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione (ja po 10 minutach zmieniłam grzanie w piekarnika z góra-dół na dół widząc, że ser na wierzchu pizzy za szybko się przypala).
Mąkę wsypujemy do dużej miski i robimy w niej wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy spienione już drożdże, oliwę i sól. Wszystko mieszamy aż składniki się połączą i wyrabiamy przez ok. 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i wykładamy na naszą blaszkę do pieczenia i odstawiamy jeszcze na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i składniki na pizze:
Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Pieczarki kroimy w bardzo cienkie plasterki (możemy użyć do tego ostrego tarka), cebulę w krążki, paprykę w cienkie paski, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach a mozzarelle kroimy w plasterki.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (w moim przypadku do 250ºC) a blaszkę smarujemy olejem.
Przygotowany sos rozsmarowujemy na wyrośniętym cieście. Po kolei wykładamy na nie przygotowane składniki (pieczarki-cebulę-paprykę-ser żółty-salami-mozzarellę) i na koniec wszystko posypujemy oregano.
Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 12-14 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione (ja po 10 minutach zmieniłam grzanie w piekarnika z góra-dół na dół widząc, że ser na wierzchu pizzy za szybko się przypala).
Musi być pyszna tym bardziej, że chodzi za mną ponad tydzień i nie mogę zabrać się do zrobienia:-) pozdrawiam:-))
Oj, zjadłoby się kawałek. A nawet dwa;D Uwielbiam!