Składniki:
- mięso lub kości na wywar (np. duża noga z kurczaka lub 300 g żeberek lub kości wędzonych)
- 1/2 kg buraków czerwonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki wody z ogórków kiszonych (ewentualnie kilka kropel soku z cytryny lub octu)
Do podania:
- ugotowane ziemniaki
- jajka ugotowane na twardo
- kawałek wiejskiej wędzonej kiełbasy
- świeży koperek (w moim przypadku mrożony)
Możemy zrobić barszczyk bez wywaru z mięsa. Wtedy gotujemy jedynie wywar warzywny.
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 litra wody. Gotujmy na bardzo małym ogniu przez ok. 45 min. ściągając co jakiś czas szumowiny.
W tym czasie obieramy warzywa. Marchewki, pietruszkę i cebulę przekrawamy na pół, buraczki kroimy na grube plastry. Do gotowego wywaru mięsnego wrzucamy wszystkie warzywa oprócz buraczków. Solimy. Gotujemy do miękkości ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy mięso i warzywa z garnka.
Wrzucamy pokrojone buraczki, ziele angielskie, liście laurowe, doprawiamy pieprzem. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30 min. Gdy buraczki będą miękkie wyciągamy je łyżką cedzakową do miski a zupę ściągamy z ognia. Kilka buraczków ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę mieszamy w kubku z mąką, rozkłóconym jajkiem i odrobiną zimnej wody, dolewamy do niej trochę gorącej zupy i mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek. Śmietanę z mąką dodajemy stopniowo do zupy energicznie mieszając. Dodajemy do niej starte buraczki, doprawiamy ją solą, pieprzem i odrobiną zakwasu z ogórków kiszonych. Jeśli barszcz ma za jasny kolor możemy wrzucić do niego surowego buraka przekrojonego na pół.
Barszczyk podajemy z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem, posypany świeżym koperkiem. Fantastyczny będzie jeśli dodamy do niego kilka plasterków wiejskiej wędzonej kiełbasy.
Nasz ulubiony- barszczyk!