Barszcz czerwony

 
Składniki:
  • mięso lub kości na wywar (np. duża noga z kurczaka lub 300 g żeberek lub kości wędzonych)
  • 1/2 kg buraków czerwonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki wody z ogórków kiszonych (ewentualnie kilka kropel soku z cytryny lub octu)
Do podania:
  • ugotowane ziemniaki
  • jajka ugotowane na twardo
  • kawałek wiejskiej wędzonej kiełbasy
  • świeży koperek (w moim przypadku mrożony)
  •  
Możemy zrobić barszczyk bez wywaru z mięsa. Wtedy gotujemy jedynie wywar warzywny.
 
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 litra wody. Gotujmy na bardzo małym ogniu przez ok. 45 min. ściągając co jakiś czas szumowiny. 
W tym czasie obieramy warzywa. Marchewki, pietruszkę i cebulę przekrawamy na pół, buraczki kroimy na grube plastry. Do gotowego wywaru mięsnego wrzucamy wszystkie warzywa oprócz buraczków. Solimy. Gotujemy do miękkości ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy mięso i warzywa z garnka. 
Wrzucamy pokrojone buraczki, ziele angielskie, liście laurowe, doprawiamy pieprzem. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30 min. Gdy buraczki będą miękkie wyciągamy je łyżką cedzakową do miski a zupę ściągamy z ognia. Kilka buraczków ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Śmietanę mieszamy w kubku z mąką, rozkłóconym jajkiem i odrobiną zimnej wody, dolewamy do niej trochę gorącej zupy i mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek. Śmietanę z mąką dodajemy stopniowo do zupy energicznie mieszając. Dodajemy do niej starte buraczki, doprawiamy ją solą, pieprzem i odrobiną zakwasu z ogórków kiszonych. Jeśli barszcz ma za jasny kolor możemy wrzucić do niego surowego buraka przekrojonego na pół.
 
Barszczyk podajemy z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem, posypany świeżym koperkiem. Fantastyczny będzie jeśli dodamy do niego kilka plasterków wiejskiej wędzonej kiełbasy.
 

1 thoughts on “Barszcz czerwony

Dodaj komentarz