Zupa cebulowa

 
Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 300 g cebuli
  • 50 g masła
  • 50 g chleba razowego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy. Zalewamy je 1,5 litra wody i gotujemy przez 15 min. 
Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle. Cebulę smażymy powoli na małym ogniu tak aby nam się nie przypaliła – wtedy zupa będzie miała gorzkawy smak. Gdy cebula nam zmięknie i się ładnie podsmaży dodajemy ją do ugotowanego wywaru warzywnego. Podgotowujemy wszystko razem przez ok. 5 min. Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. 
Zupę stawiamy ponownie na małym ogniu. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy (dzięki temu zupa nam się nie zważy), mieszamy. Mękę ze śmietaną wlewamy powoli do zupy i energicznie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 
Zupę wyśmienicie smakuje z grzankami.
 

2 thoughts on “Zupa cebulowa

Dodaj komentarz