Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 300 g cebuli
- 50 g masła
- 50 g chleba razowego
- 250 ml śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy. Zalewamy je 1,5 litra wody i gotujemy przez 15 min.
Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle. Cebulę smażymy powoli na małym ogniu tak aby nam się nie przypaliła – wtedy zupa będzie miała gorzkawy smak. Gdy cebula nam zmięknie i się ładnie podsmaży dodajemy ją do ugotowanego wywaru warzywnego. Podgotowujemy wszystko razem przez ok. 5 min. Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem.
Zupę stawiamy ponownie na małym ogniu. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy (dzięki temu zupa nam się nie zważy), mieszamy. Mękę ze śmietaną wlewamy powoli do zupy i energicznie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę wyśmienicie smakuje z grzankami.
nie rozumiem, dlaczego ,ja zawsze odkładam cebulową na później, przecież jest taka pyszna!
każdy inaczej zupę cebulową, ale wiadomo jedna z lepszych zup na zime 🙂