Krem pomidorowo-groszkowy

Zupa, która rewelacyjnie wygląda na talerzu. Tak na prawdę to połączenie dwóch zup: kremu z pomidorów i kremu z groszku.
 
Krem pomidorowy:
  • 1 łyżka masła
  • 800 g pomidorów w puszce
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Podsmażamy. Dodajemy pomidory, bazylię i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy ok. 20-25 min. Po tym czasie zupę miksujemy i dodajemy śmietanę. Ewentualnie doprawiamy jeszcze krem do smaku.
 
Krem groszkowy:
  • 2 łyżki masła
  • 450 g groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta chili
W garnku roztapiamy masło i wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy groszek i wlewamy wodę. Garnek przykrywamy i gotujemy wszystko przez 5-10 min. aż groszek będzie miękki (świeży groszek szybciej zmięknie niż mrożony). Dolewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy pod koniec sokiem z cytryny i chili.
 
Przygotowane zupy muszą być bardziej gęste niż rzadkie, dzięki temu łatwiej będzie je nakładać na talerz.
Nakładając zupę na talerz możemy posłużyć się przegródką zrobioną z folii aluminiowej. Granicę pomiędzy kremami ozdabiamy gęstą śmietaną, wzorki możemy zrobić widelcem.
Kremy możemy podawać z grzankami (jeśli będą zbyt gęste lepiej smakują bez żadnych dodatków).
 

1 thoughts on “Krem pomidorowo-groszkowy

Dodaj komentarz